Dişlerimiz neden hassasiyet gösterir, nasıl başa çıkabiliriz?

Günümüzde pek çok insan diş hassasiyetiyle karşı karşıya kalmaktadır. Diş hassasiyeti genellikle sıcak, soğuk, şekerli yiyeceklerin tüketilmesiyle görülmektedir. Ayrıca dişleri çok fazla bastırarak sert bir şekilde fırçalanması ve asitli içeceklerin sık tüketilmesi de diş hassasiyetine sebep olmaktadır. Diş üzerinde herhangi bir çürük vb. durum olmaksızın görülen diş hassasiyeti dentin hassasiyeti olarak adlandırılır. Dişin ağızda görülen dış kısmını çevreleyen mine tabakasının ve kök kısmını çevreleyen sement tabakasının aşınması sonucu açığa çıkan dentin tabakası sıcak, soğuk ya da asitli uyaranlarla karşılaştığında sızlama tarzında kısa süreli ağrı gösterir. Dentin hassasiyetinin oluşturduğu ağrılar kişinin günlük yaşamında konuşmada, yeme ve içmede zorlanmalarına ayrıca diş fırçalamada düzensizliğe sebep olarak kişinin yaşam kalitesini düşürür.

Bu hassasiyetle başa çıkmak için öncelikle kişinin diyeti düzenlenmelidir ve kişi bilgilendirmelidir. Kişinin asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durması ve oral hijyen motivasyonu sağlanmalıdır. Daha sonra diş fırçalama rutininde kullandığı diş fırçaları eğer sert ise daha yumuşak kılları olan fırçalarla değiştirilmelidir. Kişiye diş fırçalarken daha yumuşak ve yavaş hareketlerle fırçalanması önerilmelidir. Tedavide hastanın evde kendi kendine uygulayabildiği hassasiyet giderici diş macunları da kullanılır. Bu macunların içinde açığa çıkmış dentin tübüllerini çeşitli mekanizmalarla tıkayan ajanlar bulunur. Bu hassasiyet giderici diş macunları düzenli kullanımda hassasiyet problemine çözüm bulmaktadır. Bu yöntemlerle başa çıkılamayan hassasiyet probleminde ise klinikte hekim tarafından çeşitli tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.

Günümüzde birçok insan tarafından sıklıkla kullanılan beyazlatıcı diş macunları da uzun süreli kullanımda ve eğer üzerine sert fırçalamada eklenirse yine hassasiyet problemine yol açmaktadır. Yine halk arasında diş beyazlatma için kullanılan oldukça yanlış bir uygulama olan limon karbonat karışımını dişler üzerine uygulama da yine hassasiyet problemine hatta dişin mine dokusunun ileri miktarda kaybına kadar yol açabilir. Bu yüzden diş hekimine danışılmadan bu tür karışımların kullanılması oldukça zararlıdır. İnternet ortamında satılan mucizevi olarak gösterilen beyazlatma tozları ve bantları da yine hekim görüşü alınmadan asla kullanılmamalıdır.

Yukarıda saydıklarımız haricinde herhangi bir sebepten dolayı da dişlerimizde hassasiyet gelişebilir. Bunların içinde dolgu ve kanal tedavisi sonrası sayılabilir. Bu tip şikayetleriniz varsa diş hekiminizden yardım almakta fayda vardır.

Kişinin genel vücut sağlığı ağızdan başlar. Bu yüzden yaşam kalitemizin düşmemesi için, genel vücut sağlığımız için bu tip şikayetler yaşamadan düzenli diş hekimi kontrollerine gitmeliyiz ve şikayetimiz oluştuğunda da daha ileri problemlere yol açmadan diş hekimine danışmalıyız.

 Herkese sağlıklı günler dilerim…