AĞIZ KOKUSU MESELESİ
Ağız kokusu tıptaki adıyla halitozis kişinin iş ve sosyal yaşantısını etkileyen önemli bir sorundur. Kötü koku çürük diş, tedavi edilmemiş dişeti rahatsızlıkları, kötü ağız hijyeni, ağız bölgesindeki herhangi bir hastalık ve tedavisi gereken ciddi bir sistemik rahatsızlığa bağlı oluşabilir. Ağız kokusu kişinin sosyal ve psikolojik açıdan büyük sıkıntılar yaşamasına sebep olabilir. Kişi kendi ağız kokusundan rahatsız olabildiği gibi, çevresindeki insanlarda ağız kokusu olan kişinin yanında bulunmak istemeyebilir ve bu yüzden ciddi psikososyal stres ve kişinin özgüven problemleri yaşamasına sebep olabilir.
Ağız kokusu bilimsel olarak günün herhangi bir saatinde, yakın temasa gerek olmadan tespit edilmesi ve bu durumun en az birkaç ay kesintili veya kesintisiz devam etmesi olarak tanımlanır. Literatürde tanımlanmış 5 çeşit ağız kokusu vardır. Ancak çok ayrıntılı olduğu için uzun uzun anlatmayacağım.
Tütün ve tütün benzeri ürünlerin ağız kokusu yaptığı bir gerçektir. Yine çeşitli mide rahatsızlıkları, halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet ve solunum yollarını etkileyen hastalıklar da ağız kokusuna neden olmaktadır. Soğan ve sarımsak gibi gıdalarda bilindiği üzere ağzımızda hoş olmayan bir koku bırakır. Ağız kuruluğuna sebep olan birtakım ilaçlarda gene ağız kokusu yapar.
Ağız kokusunun tedavisinde öncelikle bir diş hekimine başvurulmalıdır. Ağzımızdaki çürük, dişeti rahatsızlıkları, yarı sürmüş yirmi yaş dişleri, ağzımızdaki mevcut protez restorasyonları kontrol edilmelidir. Çürük dişler sahip oldukları kavitasyon sebebiyle gıda artıkları birikimine sebep olurlar. Tedavi edilmemiş dişeti rahatsızlıkları ve temizlenmemiş diş taşları da retansiyon sebebi olarak ağız kokusuna sebep olurlar. Yarı sürmüş yirmi yaş dişleri ise ağız içine tam anlamıyla sürmediği için ve en arkada bulunduğu için temizlenmesi oldukça zordur. Yediğimiz yiyecek artıkları diş eti ile diş arasında birikim yaparak hem ağız kokusuna hem de diş eti enfeksiyonuna sebep olur.
Hastalar eksik dişleri için kaplama olarak bilinen kron ve köprü restorasyonları ve implant yaptırmaktadır. Köprü olarak bilinen eksik dişin yandaki dişlerin kesilip kaplanmasıyla yapılan restorasyonlar özellikle ek bakıma ihtiyaç duyar. Dişsiz bölgedeki restorasyonun altında biriken gıda artıkları ağız kokusuna sebep olabilir. Bu yüzden bu tip restorasyonlara sahip hastaların köprü restorasyonlarının altı için özel olarak üretilmiş diş ipleri ile her gün temizlik yapmaları ve gerekli durumlarda ağız duşu kullanmaları önerilir. Ağız kokusunu önlemek için ağız bakımına çok dikkat edilmelidir. Günde en az iki kere diş fırçalama yapılmalı, diş ipi ve arayüz fırçası kullanmalıdır. Dil temizliğide asla ihmal edilmemelidir. Dili temizlemek için diş fırçasından yardım alabileceğimiz gibi, dili temizlemek için özel olarak tasarlanmış dil temizleme araçları da kullanılabilir.
Ağız kokusundan kurtulmak için yukarıda saydığım ağız bakım önerilerine uyulması, sigara ve alkol tüketiminin azaltılması, ağız kaynaklı olamadığı tespit edilen durumlarda dahiliye ve kulak burun boğaz uzmanından yardım alınması önemlidir. Bu durumun sosyal yaşantımızda stres ve kaygı sebebi olmaması için ağız kokusu problemini önemseyin ve tedavisi için harekete geçin.
Sağlıklı günler dilerim…