(Haber: Aslı Akış)- Bolu Arama Kurtarma Ekibi (BAKE) Başkanı ve üyeleri, İl Genel Meclisi Başkanı olarak seçilen Ekrem Çetinkaya’ya hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

6 Şubat depremlerinin ardından Hatay'a arama kurtarma çalışmalarına destek vermek için giden Bolu Off Road Kulübü üyeleri, Bolu'ya döndüklerinde BAKE'ni kurmak amacıyla harekete geçti. Bolu Valisi Erkan Kılıç'ın destekleriyle 2023 yılının Nisan ayında kurulan BAKE, kısa sürede önemli bir arama kurtarma ekibi haline geldi. İl Genel Meclisi Başkanı Ekrem Çetinkaya’da BAKE Arama Kurtarma Derneği üyelerinden.

31 Mart yerel seçimleri sonrasında İl Genel Meclisi Başkanı olarak seçilen Ekrem Çetinkaya İl BAKE Arama Kurtarma Derneği Başkanı Burhan Turan ve farklı kurumlarda görev yapan BAKE üyelerini ağırladı.

Dernek Başkanı Burhan Turan ve üyeleri, Çetinkaya'yı tebrik etmek ve dernek faaliyetleri hakkında bilgi vermek amacıyla gerçekleştirdikleri ziyarette, afetlerdeki önemli rolü vurguladılar.

 “ÖZEL İDAREDEN DESTEKLERİNİZİ BEKLİYORUZ”

Ziyarette ilk olarak söz alan BAKE Arama Kurtarma Derneği Başkanı Burhan Turan, derneğin kuruluş süreci ve hedefleri hakkında bilgi vererek;  “Hayırlı olsun. Bu derneğin bir üyesi olarak sizi burada görmek bizi gururlandırıyor ve onurlandırıyor.  Ekip arkadaşlarımızla sizi ziyaret edelim istedik.  Bolu Afet Acil Arama Kurtarma Derneği,  Bolu Off-Road kulübünün deprem bölgesine dönüşünde vali beyin emrinden sonra böyle bir grup kuruldu. Yaklaşık 1 yıl oldu. İnşallah 2 hafta içinde de AFAD’a akredite bir grup olacağız. Yaklaşık 2 milyona yakın arama-kurtarma malzemelerimiz şu anda hazır ama bir aracımız yok. Ufak tefek eksiklerimiz olsa da konuyla ilgili özel idareden desteklerinizi bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“EĞİTİM ALMAYA KARAR VERDİK”

İl Genel Meclisi Başkanı Ekrem Çetinkaya, 6 Şubat depreminin ardından bölgeye yardım için harekete geçtiklerini ve deneyimlerini paylaşarak;  “5 inşaat mühendisi deprem bölgesine gidelim diye aramızda konuşuyorduk 7 Şubat’ta organize olduk. 8 Şubat sabahı Hatay Antakya bölgesindeydik. Jeneratör, hilti, demir kesme bir sürü malzemeyi aldık götürdük. 3 gün kaldık ve3 gün sonra çok fazla işe yaramadığımızı fark ettik. Eğitimsiz insanları enkaza sokmuyorlardı. Bizimde eğitimimiz olmadığı içiN kenarda kaldık. Deneyimlerine güvenerek enkazın altına da girenler oldu” ifadelerini kullandı.

“AKREDİTE OLACAĞIZ”

Akreditasyon sürecinin tamamlanmasıyla birlikte daha etkin bir şekilde müdahale edebileceklerini belirten Çetinkaya; “Gelirken benim bir tarafım buruktu. Keşke bunun eğitimin alsaydık derken vali beyinde talimatıyla Bolu’da 19 tane arama kurtarma dernek kurulmuş. Bunlardan 4 tanesi akredite oldu. Bizlerde akredite olmak için çalışıyoruz 2 haftalık bir sürecimiz kaldı. Akredite olduktan sonra enkaza girerken daha özgür davranabileceğiz. 19 derneğin arasında en mozaik dernek biziz. Ekipte her türlü yeteneğe sahip insan var. Burada serbest çalışan, devlet memuru, farklı kamu kuruluşlarında çalışan arkadaşlarımız var.” dedi.

“AFETLERDE ARAMA KURTARMA EKİPLERİ ÖNEMLİ”    

Afetlerdeki önemi bir kez daha hatırlatarak arama kurtarma ekiplerinin kıymetini vurgulayan Çetinkaya; “Afetlerde arama kurtarma ekipleri önemli. Biz bu önemi bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. İnşallah bizlere ihtiyaç olmaz ama bir şekilde afetler yaşıyoruz. Karda mahsur kalanlara meyve suyu ve bisküvi dağıtmak orada oturan insanlar ve arama kurtarma ekipleri için kıymetli. Bu ekibi önemsiyorum ve parçası olmaktan gurur duyuyorum” açıklamasında bulundu.

 

Editör: Servet GÖKÇEK