(Haber: Oğuzhan Eke) - Yapay zekâ tarafından hazırlanan resimlerde, sıcaklıkların artması ve kuraklık yaşanması durumunda 2050 yılında Bolu’nun tabiat ve milli parklarının nasıl görüneceği tahmin edildi.

Yüzde 60’ı ormanlarla kaplı Bolu, doğa harikası güzellikleriyle Türkiye’nin öne çıkan şehirlerinden. Her yıl tabiat parklarını ve milli parklarını on binlerce yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor. Ancak iklim değişikliği ve kuraklık Bolu’nun doğa harikası güzelliklerini tehdit ediyor. Alanında uzman isimler Bolu’ya dair yaptığı birçok araştırmada bu korkutucu gerçeği gün yüzüne çıkarıyor.

Gölcük Tabiat Parkı, Abant Gölü Milli Parkı ile Yedigöller Milli Parkı’ndaki yapılaşmanın ve bitki çeşitliliğindeki değişimin doğal yaşama zarar verdiği, akademisyenler tarafından yapılan saha araştırmaları neticesinde belgelenmişti.  Ayrıca iklim değişikliği neticesinde Bolu’da hava sıcaklıkları da eskisine göre daha yüksek oluyor. 2023 yılında sonbahar gelmeden Bolu merkezde ağaç yaprakları sararmıştı.

IMG_3991

Kuraklığın daha hissedilebilir olduğu, suyun öneminin arttığı bugünlerde, önlem alınmazsa oluşabilecek doğa tahribatını yapay zekâ betimledi. Yapay zekâ, “İklim değişiminin yaşandığı Bolu’da, 2050 yılında milli parklar ve tabiat parkları nasıl görünür?” sorusunun cevabını yaptığı görsel tasvirlerle cevapladı. 

Gölcük, Abant ve Yedigöller ile Bolu’nun eski bir sokağından görüntü paylaşan yapay zekânın hazırladığı görsellerde, göllerdeki suyun çekildiği ve toprakta kayaların görünmeye başladığı fark edildi.

2050 Abant2050 Gölcük2050 yılı Yedigöller

Muhabir: Oğuzhan Eke