Soğuk ve karlı havanın etkili olduğu Bolu’da, hava sıcaklığı eksi 22 dereceye kadar düştü. Soğuk hava nedeniyle yollarda ve kaldırımlarda buzlanmalar meydana geldi. Kent merkezinde birçok vatandaş buzda kayarak düştü. Köroğlu Arama Kurtarma Derneği ve Köroğlu Dağcılık ve Doğa Sporları Kulüp Başkanı, Bolu Dağcılık İl Temsilcisi Hakan Esen, ölümcül sonuçlara neden olabilecek buzda kayarak düşmeye karşı, yürüyüş tekniklerini anlattı.

“DAHA KÜÇÜK ADIMLARDA DAHA DİKKATLİ BASARAK”

Dağcılık Bolu İl Temsilcisi Esen, küçük adımlar atılması gerektiğini belirterek, “Yürüyüş teknikleri var. Karlı ve buzlu havalarda. Kentsel koşullardaki yürüyüşlerde vatandaşlar ne yazık ki çok dikkatli davranmıyorlar. Bu nedenle kazalar ve düşme sonucu meydana gelen yaralanmalar artmış vaziyette. Kar yapısına çok dikkat etmek gerekiyor. Zeminin buzlu olup olmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Eğer zemin karlı ve buzlu ise yürüyüşü daha küçük adımlarda daha dikkatli basarak, tam taban ve diz kilitleyerek yürümelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Yürüyüş yönüne odaklanmalı, başka herhangi bir şeyle uğraşılmamalı. Telefondur ya da başka birisiyle sohbettir. Herhangi bir uğraş ya da dikkatin başka bir yere çevrilmesi gibi. Bunlara dikkat etmek gerekiyor” dedi.

“KAUÇUK YA DA METALDEN ÜRETİLMİŞ APARATLAR VAR”

Ayakkabı seçimine dikkat çeken Esen, “Malzemeleri elde değil de sırtta taşımaya ve sırt çantasını da vücudun dengesini bozmayacak şekilde, çantanın sırta yerleştirilmesine dikkat edilmesi gerekiyor. Bir de karlı ve buzlu zeminlerde ayakkabı seçimi çok önemli. Kaymayan yani vibram taban dediğimiz ayakkabılar ya da değişik aparatlarla ayakkabıları kaymaz hale getirmek. Dışarıdan takılan aparatlar var. Bunun için plastik, kauçuk ya da metalden üretilmiş aparatlar var. Tak – çıkar şekilde, takıyorsunuz ve kaymanızı önlüyor. Bunlar yürürken tercih edilebilir” ifadelerini kullandı.

“ÖLÜMLE SONUÇLANABİLECEK TRAVMALARINA SEBEBİYET VEREBİLİR”

Düşme esnasında mutlaka ellerle destek sağlanması gerektiğini belirten Esen, “Düşerken dikkat edilmesi gereken şey, hayati organlara zarar vermeyecek şekilde, başını çarpmayacak şekilde ya da bel ve kalça kemiğini kırmayacak pozisyonda elinizle destek alarak, yani yaralanmanın merkezini başka yere çevirmeye çalışabilirsiniz. Riski çok ciddi. En basit burkulmalara, kemik kırıklarına hatta ölümle sonuçlanabilecek ciddi kafa travmalarına sebebiyet verebilir. Kalıcı rahatsızlıklar olabilir” diye konuştu.

Muhabir: Oğuzhan Eke