(Haber: Oğuzhan Eke) - Don olayı nedeniyle Seben’de yaşanan asma yaprağı kıyımı sonrası, asma yaprağının kilosunun 250 liraya kadar çıkabileceği ifade edildi.

Bolu’nun ünlü asma yaprağının üretildiği Seben’de asma ağaçları, soğuk hava nedeniyle yandı. 5-6 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen zirai don, özellikle tarımın yoğun olarak yapıldığı vadide etkili oldu. Don olayı nedeniyle asma ağaçları başta olmak üzere; şeftali ve armut ağaçları da zarar gördü. Soğuk zararına ilişkin Seben İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerinin sahada hasar tespit çalışması yaptığı öğrenildi.

SEBEN ASMA YAPRAĞINDA FİYAT YÜKSELECEK Mİ?

Mayıs ayının ikinci haftasında ilk hasadı yapılarak, Seben’den Bolu pazarına getirilmesi beklenen asma yaprakları, soğuk hava nedeniyle tüketilemez duruma geldi. Normal şartlarda bu senenin mahsullerinin kilosunun 180 ile 200 lira arasında satılması ön görülüyordu.

Soğuk vurması sonrası asma yaprağı üreten bölgelerdeki köylerde hasarın çok büyük olması nedeniyle asma yaprağının bulunmasının zorlaşacağı öğrenildi. Bu durumun, ilk mahsullerde, fiyatı 250 liraya kadar çıkarabileceğinin altı çizildi.

 ÜRETİCİLERE UYARI

Yetkililer, meyve ağaçlarındaki soğuk vurma olaylarına karşı üreticileri uyardı. Hava akımının olduğu bölgelerin dondan daha az zarar gördüğü ifade edilerek, bahçelerin rüzgar alan yamaçlara kurulmasının önemli olduğu belirtildi.

Editör: Oğuzhan EKE