(HABER: ASLI AKIŞ)- Bolu İl Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde, KETEM doktorları ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Genç Yeryüzü Doktorları Öğrenci topluluğu kanser taramaları, ağız ve diş sağlığı, sigarayı bırakma ve bağımlılık gibi konularda sağlık bilinci oluşturmayı hedeflediler.

İzzet Baysal Caddesi Valilik Önünde Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Genç Yeryüzü Doktorları Öğrenci Topluluğu tarafından sağlık sokağı açıldı. Kurulan stantlarda KETEM doktorları ile Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Genç Yeryüzü Doktorları öğrenciler vatandaşları bilgilendirme amacıyla bir araya geldi.

KETEM Doktoru Atike Geliş, kanser erken teşhisinin önemini vurgulayarak, meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kalın bağırsak kanseri gibi sık görülen ve erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilir olan kanser türlerine dikkat çekti.  Öte yandan sigara bırakma poliklinikleri hizmetlerinin yanı sıra, ruh sağlığı merkezinde sigara bırakma konusunda destek verdiklerini belirtti.

“ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”

KETEM Doktoru Atike Geliş, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde yaptırılan taramalar hakkında bilgiler vererek; “KETEM olarak 3 tane kanser türünde tarama yapıyoruz. Bunlar toplumda sıklığı yüksek olan ayrıca taraması kolay olan ve tanısı erken konulduğunda hayat kurtaran kanserler.  O yüzden meme kanseri taramaları için kadınlarda en sık görülen kanser 40-70 yaş arası. 2 yılda bir KETEM’de mamografi çekimine, 30-65 yaş arası 5 yılda bir rahim ağzı kanserinin erken tanısı için, 50-70 yaş arası da GGK dediğimiz büyük abdest tahlilinde baktığımız gizli kanlı kalın bağırsak kanseri, hem kadında hem erkekte 3’üncü sıklıkla görülen kanserdir. Bunun erken teşhisi içinde KETEM’e bekliyoruz. O yüzden kanserle mücadele anlamında hiçbir şikayetiniz olmasa bile taramalarınızı belli aralıklarla yaptırın.” şeklinde konuştu.

“SİGARAYI BIRAKMA POLİKLİNİKLERİNE ULAŞABİLİRSİNİZ”

Sigarayla mücadele konusunda da poliklinik hizmeti verdiklerini belirten Geliş;  “ALO 171 üzerinden bize ulaşarak sigara bağımlılığından kurtulabilirsiniz. Sigarayı bırakmak isteyen herkese mutlaka 171 üzerinden ya da 182 üzerinden ulaştıklarında Ruh Sağlığı Merkezinde ve üniversitede aile hekimliği polikliniği içerisinde sigara bırakmak için yardım alabilecekleri doktorlarımız her zaman hazır. Biz de her zaman bu konuda destek olmak için bekliyoruz” dedi.

“AMACIMIZ HASTALIKLARA KARŞI KORUYU ÖNLEM”

Geliş,  ne kadar sağlıklı olunursa olunsun mutlaka tanı ve tedavi için bilinçli davranmaları gerektiğine işaret ederek; “Amacımız hastalık olmadan önlem. Koruyucu hekimliği çok önemsiyoruz. Bu yüzden insanlar ne kadar sağlık okur-yazarlığı konusunda bilinçli olur ve kendilerinin farkında olursa vücutlarında oluşacak değişiklikleri erken fark edebilir ve bu konuda tedavilerinin daha kolay olacağını söyleyebilirim” ifadelerini kullandı.

“KANSERLER TÜRLERİNDE ERKEN TEŞHİSE DİKKAT ÇEKTİK”

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Genç Yeryüzü Doktorları topluluğu öğrencilerinden Emine Kızılkaya, sağlık sokağı etkinliğinde neler yaptıklarını anlatarak; Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Genç Yeryüzü Doktorları Öğrenci topluluğu olarak Sağlık Sokağı etkinliği gerçekleştirdik. Etkinliğimizin içeriğinde tansiyon ölçümü, diyabet, obezite ile ilgili bilgilendirmeler yaparak farkındalık oluşturma içerisindeyiz. Sigara ve bağımlılıklarla mücadele, kanserlerin erken teşhisiyle ilgili öneme biraz değinmek istedik. Aslında ulaşabildiğimiz kadar kitleye ulaşıp, farkındalığı elde etmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

“FARKINDALIK OLUŞTURMAYI AMAÇLADIK”

Emine Kızılkaya, açılan stantlarda yapılan bilgilendirmelerin tamamen farkındalık oluşturmaya yönelik bir çalışma şeklinde nitelendirerek; “Öğrenciler olarak insanlarda farkındalık oluşturabilmeyi amaçladık. Onun dışında çocuklarımız ve özellikle yetişkinlerimize de hitap edecek şekilde Ağız ve Diş Sağlığı standımızı kurduk. Doğru diş fırçalama ve ağız hijyeni üzerine dikkat çekmek istedik. Onun dışında Göz Sağlığı masamızda ülkemizde sıklıkla gördüğümüz glakom (göz tansiyonu) ile, renk körlüğü hakkında bilgilendirme yaptık. Ayrıca birinci basamak farkındalık oluşturabileceğimiz konulara değinmeye çalıştık.” İfadelerine yer verdi.

Editör: Servet GÖKÇEK